Zware tas vereist multifunctionele machine | Verpakkingsbeheer

2021-11-29 11:07:49 By : Mr. David Ding

De sluittechniek voor heavy-duty tassen is de afgelopen decennia vrijwel onveranderd gebleven. De Fold, Tape and Seal (FTS)-methode van de in Hamburg gevestigde Doboy Verpackungsmaschinen, die eind jaren tachtig werd geïntroduceerd, was de laatste grote ontwikkeling. Wat gebeurde er daarna? PackAid is een bedrijf met veel kennis op dit gebied.

Bij de Fold, Tape and Seal-methode sluit de machine de bovenkant van de zak door deze twee keer om te vouwen, een tape op de vouw aan te brengen en deze op de zak te sealen. Om deze sluiting te maken, werkt de Doboy FTS-machine volgens een doorloopprincipe, waarbij een paar sterke transportbanden de bovenrand van de zak onder controle houden. De machine snijdt vervolgens de bovenrand van de zak evenwijdig aan de vouwlijn, vouwt de zak twee keer om en sluit een sealband op de zak. Bij gebruik van een kunststof binnenzak ligt de sealnaad precies tussen de twee vouwen, wat zorgt voor extra bescherming van de sealnaad.

Tegenwoordig richten fabrikanten zich vooral op het milieuvriendelijker en gebruiksvriendelijker maken van bestaande verpakkingen en sluitingen voor de consument. Easy open is bijvoorbeeld interessant voor heavy duty tassen. De tas is dan eenvoudig te openen zonder messen of ander gereedschap. Als sluitband wordt een lasbare gelamineerde papieren band gebruikt. Dit maakt dure hotmelt apparatuur overbodig. Daarnaast is de sluittape goed te gebruiken voor codering, productinformatie en reclamedoeleinden. De sluitband is gemaakt van papier en kan gemakkelijk opnieuw worden verwerkt. Doordat de bovenkant van de zak automatisch wordt afgesneden, kunnen allerlei papieren zakken worden verwerkt. De FTS-machine gebruikt geen naaimachine om de buitenste zak te sluiten, wat het onderhoud vereenvoudigt en de lijnefficiëntie aanzienlijk verhoogt. Daarnaast laten de zakken op de pallet een beter palletiseerresultaat zien, doordat deze sluitmethode een meer blokvorm geeft dan traditioneel gesloten zakken.

Door middel van een scheurstrip, die mechanisch op de achterkant van de tape wordt aangebracht, kan de consument de zak zonder gereedschap openen. De tas blijft onbeschadigd. Het speciale ontwerp van de sluiting maakt het mogelijk om een ​​strook van de verpakking van de plastic binnenzak van de bovenkant van de zak te verwijderen. Hierdoor kan de schone binnenzak apart van de vervuilde papieren buitenzak naar een cleanroom (cleanroom) worden getransporteerd voor verdere verwerking. Na het leegmaken van de zak is het met name door het ontbreken van een naadsluiting mogelijk om het verpakkingsmateriaal te scheiden in verschillende monomaterialen, zoals de kunststof binnenzak en de papieren buitenzak.

Maar er is duidelijk behoefte aan verdere ontwikkeling van de zakkensluitmachines voor de verpakkingsindustrie. Verpakkingslijnen, en vooral de bijbehorende zakkensluitmachines voor zware 'open mond' zakken, hebben altijd een zeer lange levensduur gehad, soms wel dertig jaar of meer. Dit gegeven alleen al verklaart waarom er een toenemende vraag is naar multifunctionele machines of flexibele machines, die later kunnen worden omgebouwd naar een andere toepassing. Ook kan het land van bestemming de reden zijn voor de vraag naar multifunctionele machines, aangezien er afhankelijk van het land verschillende soorten zakken of sluitingen nodig kunnen zijn. Deze moeten zowel plastic als papieren zakken kunnen afsluiten.

Gebruik applicatie is een andere reden. Vanaf het midden van de jaren negentig was er vraag naar insectenwerende verpakkingen voor diervoeders. Sindsdien heeft MEYPACK – de nieuwe naam van Doboy Verpackungsmaschinen Hamburg – tal van continu-zaksluitmachines uit de CBS/C-serie geleverd, voor het sluiten van papieren zakken met blokbodem met een interne verzegelbare binnencoating. Een onderdeel van de specificaties voor de ontwikkeling van dit assortiment was de eis dat het achteraf moest worden gemonteerd voor het sluiten van plastic zijvouwzakken.

Het hart van een machine die een hermetische sluiting van zakken kan maken, is het sealstation. Omdat het in het algemeen nog niet mogelijk is om zowel plastic als papieren zakken met één en dezelfde bevredigende methode te sealen, moeten vaak twee aparte machines worden aangeschaft. Dit leidt niet alleen tot hogere aanschafkosten, maar er is ook extra vloeroppervlak nodig om de machines te plaatsen.

Machineontwerpers hebben lange tijd geprobeerd een geschikte methode te ontwikkelen om zowel plastic als papieren zakken hermetisch af te sluiten. Geen van deze ontwikkelingen is klaar voor serieproductie. Alleen Meypack kan nu multifunctionele machines bouwen dankzij de systematische toepassing van een modulair concept en de mogelijkheden die CAD biedt. Hoewel ze nog steeds een apart sealstation hebben voor plastic en papieren zakken, zijn de aanschafkosten lager. Net zo belangrijk als de gerealiseerde kostenbesparing in de aanschafprijs is dat het lijnconcept eenvoudiger is geworden, waardoor de ruimte die de machine inneemt ook veel acceptabeler is geworden.

De rode afscheurstrip die aan de (bruine) onderzijde van de sluitband is aangebracht, zit nu standaard op alle FTS machines.

De machine sluit de zak aan de bovenzijde door deze twee keer om te vouwen, de vouw te voorzien van een tape en deze op de zak te sealen…

… waardoor het gemakkelijk te openen is door de gebruiker.

De sluitband kan worden gebruikt voor codering, productinformatie en reclamedoeleinden.

De vraag naar flexibele machines neemt steeds meer toe